Informace o sdružení a projektu Péče o svatohorský sad vydaná v tisku

19.05.2013 21:37

PERISKOP: Svatohorský sad se díky „Jiné krajině“ změnil k nepoznání!

Občanské sdružení Jiná krajina, jež bylo založeno v lednu letošního roku, sdružuje přátele, kteří se shodli na potřebě zvelebovat nejen svou krajinu vnitřní, ale i tu vnější a rozhodli se aktivně podílet na péči o prostředí, ve které společně žijeme. Prvním projektem Jiné krajiny o.s., na němž byly hlavní práce ukončeny v uplynulých dnech, byla úprava zanedbaného a zarostlého svatohorského sadu. Ten se tak opět proměnil v místo vybízející k trávení volného času – ať už procházkám či piknikům s báječným výhledem na město.

Svatohorský sad byl několik posledních let ponechán bez zásahu lidské ruky, což způsobilo, že se v něm rozšířili mladé náletové dřeviny. Pokud by v nejbližší době o sad nezačal někdo pečovat, náletové dřeviny a křoviny by díky svému bujnému růstu způsobily přeměnu krásného ovocného sadu v neprostupný listnatý háj, která by byla jen stěží napravitelná. Členové Jiné krajiny o.s., po dohodě s vlastníkem pozemku, jímž je Římskokatolická farnost u kostela Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře, a  za vydatné pomoci dobrovolníků, vyřezali nevhodné mladé dřeviny. Biomasa pak byla z pozemku odstraněna štěpkováním nebo spálením. Plocha sadu byla také vyčištěna od odpadků, které se na místě nahromadily za několik let. V současné chvíli zbývá vyčistit a posekat poslední plochu o rozloze 0,75 ha poblíž hlavního parkoviště. Ta byla zatím zbavena mladých náletových dřevin – převážně javorů a jasanů - rostoucích v řadách a mezi stromy. Traktorem s mulčovací sekačkou byla také posekána tráva na ploše cca 5 ha. Kolem stromů byly záměrně ponechány ostrůvky neposečené trávy tak, aby se v ní měl možnost vyvinout v sadu žijící hmyz. Poslední zbytky vyřezaných stromů navršených na hromadách budou spáleny po zaschnutí, tedy během léta či podzimu. Projekt na zvelebení a údržbu svatohorského sadu sdružení Jiná krajina byl podpořen grantem v oblasti životního prostředí města Příbram.

Na pracích ve svatohorském sadu, které byly započaty na jaře letošního roku,  se kromě členů Jiné krajiny o.s. podíleli mimo jiné i žáci Waldorfské školy v Příbrami, skauti ze Smečky Černé pumy a Vlčata z Brdské smečky. Spolu s těmito mladými lidmi se do projektu během čtyř veřejných pracovně-relaxačních akcí zapojilo celkem 120 lidí, kterým zjevně osud půvabného sadu není lhostejný. Do této chvíle bylo v sadu odvedeno na 600 hodin práce. Jen pro představu, jednomu člověku by taková práce trvala vykonat zhruba čtyři a půl měsíce. Nejmladšímu pomocníkovi z řad dobrovolníků bylo dva a tři čtvrtě roku, nejstaršímu, který se účastnil hned dvou víkendových akcí, pak neuvěřitelných 88 let. Všem, kteří se do projektu zapojili, ať již svou fyzickou prací či sponzorskými dary (třeba i v podobě dobrot pro pracující) patří velký dík! Velký dík patří i městu Příbram za poskytnutou finanční podporu!Všechny provedené práce jsou prvním krokem, který má sadu navrátit jeho původní podobu. Sad pochází z poloviny 30. let 20. století. Převažují zde třešně, jsou tu ale i jabloně, hrušně, švestky či ořešáky. Mnoho stromů je stále vitálních, některé dožívající, mrtvá torza pak poskytují domov chráněnému hmyzu. Struktura krajiny, která začala mizet ve změti křoví a stromů, zůstane zachována. Díky Jiné krajině byly vytvořeny podmínky pro údržbu sadu v dalších letech. „Rádi bychom, pokud získáme finanční podporu na tento projekt i v následujících letech, pokračovali v práci a udržovali sad a jeho travnaté pozemky i nadále, aby byla zajištěna kontinuita prací!“ řekl nám Martin Šperl, předseda občanského sdružení Jiná krajina.

 Jakub Ročňák

Zpět

Kontakt

Jiná krajina o.s.
Bratří Čapků 265
261 01 Příbram 7

723627098

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode